For at få mest ud af din pizzaovn er det vigtigt at tænde rigtig op. Ved en rigtig optænding slipper du for røg i hovedet og du får hurtigt din brændefyrede ovn op i temperatur.
Optænding:
For det første er det selvfølgeligt vigtigt, at træet der bruges er helt tørt.
Start med at lave et lille bål lidt bagved skorstenen i indgangen til ovnen. Byg bålet op med mange små pinde. Vær omhyggelig med at få det bygget så du efterfølgende kan skubbe bålet ind i ovnen.
Når der er kommet godt gang i det første lille bål og skorstenen er blevet varmet op skubbes bålet ind midt i ovnen og nye tynde pinde lægges på. Når bålet igen brænder godt kan større stykker træ nu lægges på og bålet kan bygges op. Det er vigtigt at fyre godt op og lave et stort bål for at få ovnen op i en høj temperatur. Bålet kan næsten ikke blive for stort :-)
Hvornår er ovnen varm?
Når den sorte sod i toppen af ovnen bliver brændt væk er ovnen ved at nå op i bagetemperatur. Når ovnens overflade er ca. 370 grader begynder soden at blive brændt væk. På dette tidspunkt er det en god ide at lave bålet bredere ud til siderne og bagud så hele gulvet af ovnen får en jævn temperatur og også siderne af ovnen bliver varmet op.
Når hele ovnen er fri for sort sod er ovnen varm nok til at begynde at bage pizzaer i.
Afhænging af ovnens størrelse vil det tage ca. 45 min til 75 min at fyre ovnen op til bagetemperatur
FYRHUND
Når ovnen er varmet op skubbes gløderne ud til den ene side af ovnen. Skal du bage mange pizzaer er det en god ide at bevare et lille bål i den ene side. Dette gøres nemmest ved at anvende en fyrhund, hvorpå de efterfølgende stykker brænde placeres. Med fyrhunden, som er et lille jernstativ kan du opretholde en høj temperatur og undgå at træet ligger og ulmer og danner røg.
Valg af træsort:
Som udgangspunkt kan alt løvtræ bruges til at varme ovnen op. Det gælder om at få så meget varme ind i ovnen så hurtigt som muligt. Derfor er også lette løvtræssorter gode at bruge.
Grantræ er ikke egnet til andet end at bruge som optænding. Det skyldes at grantræ ikke giver de samme varme gløder som løvtræ. Grantræets gløder kommer let til at ligge i større "klumper" og ulme. Derudover vil harpiksen i træet skyde gløder.
Trick til at holde den høje varme:
Når man smider næste stykke brænde på kan ovnen nogle gange falde lidt i temperatur og det kan ryge lidt indtil træet antænder. Hvis man lægger det næste stykke brænde parat i ovnens indgang bliver det varmet op inden det kommer ind i flammerne og det antænder med det samme så temperaturen i ovnen holdes høj og røg undgås.
Skriv en kommentar