Udgravning
Først startes der med at grave ud til fundamentet. Det er vigtigt, at der bliver lavet en solid sokkel da den færdige konstruktion er meget tung.
For at sikre at pizzaovnen ikke rykker sig om vinteren skal der graves ned til frostfri dybde. Det vil sige ca. 60 cm. hvis du bor langs kysten og 70-80 cm. hvis du bor inde i landet hvor der kan komme hård frost.
Størrelsen på fundamentet
Størrelsen på dette fundament er 2 x 2 meter udvendigt. Det er dog til en stor ovn på 115 cm. i diameter og med ekstra plads rundt om ovnen.
Fundamentstørrelse 90 cm. ovn
Til vores ovn på 90 cm. ovn skal fundamentet være ca. 1,3 x 1,5 m.
Pompeii forno pizzaovnssæt 90 cm
Fundamentstørrelse 105 cm. ovn
Til vores store ovn på 105 cm. skal fundamentet være ca. 1,5 x 1,6 m
Pompeii forno pizzaovnssæt 105 cm.
Bredden af soklen
Bredden på soklen afhænger af hvordan du gerne opbygge dit fundament. På denne ovn har vi valgt at bygge en indermur hvorpå selve pladen efterfølgende er blevet støbt på og så en skalmur udenom, som giver en pæn facade. Så vi havde brug for en sokkel på 30 cm. i bredde. Hvis du ikke laver en skalmur udenom, men i stedet pudser indermuren op kan du nøjes med en bredden på soklen på 15-20 cm.
Støbning af Soklen
Der startes med at fylde beton i bunden af sokkelhullet og øverst kan man enten evt. sætte 1 eller 2 rækker fundablokke til at skabe et godt lige fundament eller lave en forskalning til at holde betonen på plads.
Blandingsforholdet til betonen er som til alm. sokkelbeton. Det vil sige ca. 1 cement til 7 støbemix.
Indermur til pizzaovn
Fundament kun med indermur
Hvis du ikke ønsker en skalmur udenom vil jeg anbefale at bygge fundamentet i 15 cm. bredde lecablokke. Så kan bundpladen på pizzaovnen støbes 6 cm inde på den øverste lecablok så du får en kant hele vejen rundt. Derved har du plads til at kunne sætte en 5 cm. tyk lecablok op forbi bundpladen så du får en ensartet overflade af pudse på
Højde på fundamentet
En ideel indgangshøjde til ovnen er svær at angive præcis. Men en højde fra jorden på ca. 100 cm. til bunden af ovnen vil nok passe de fleste. Vi har valgt en højde på 110 cm. Ideelt ville højden måske have været 5 cm lavere for den bedste arbejdshøjde for hele familien. :-)
Hvis du er i tvivl om hvor høj du vil have indgangshøjden på din ovn så lav hellere muren for lav end for høj. Det er meget let senere at tilpasse tykkelsen af isoleringen under ovnen, så du får den ønskede højde.
Støbning af betonpladen under ovnen
Før du kan støbe betonpladen skal der bygges en god understøtning, som skal bære vægten af betonen under støbningen. Vi skruede først to lægter på lecavæggene indvendigt. Oven på dem lagde vi lægter på tværs og ovenpå dem blev så lagt krydsfinerspladen. Krydsfinerpladen flugter med lecavæggen i højden. Både lægterne i siden og under midten blev yderligere understøttede.
Krydsfinerspladen saves til så den passer imellem indervæggene. Hullerne ud mod væggen fyldes med ekspansionsskum, så der ikke siver beton ud af formen under støbningen. Selv det mindste hul kan give irriterende render af beton der siver ud. Så vær omhyggelig med at få lukket alle huller.
Ovenpå lecavæggen laver vi en ramme. Den står ca. 3 cm. inde på blokken. Det er vigtigt, at rammen bliver skruet godt sammen, da der kommer et stort tryk fra betonen og det vil være ærgerligt, at den falder fra hinanden inden betonen størkner.
Blandingsforholdet til betonen er ca. 1 cement og 6 støbemix. Midt i det ca. 12-15 cm tykke lag bliver der lagt armering for at styrke pladen. Læg rionet ned og forstærk evt. med et par tykkere stykke jern ude i kanterne og på tværs. Husk at vande betonlaget nogle gange, så det ikke tørrer for hurtigt op.
Skriv en kommentar